hormonen

     

        Homepage

Hormonen stelsel 

Zie hier onder hoe een chakra werkt ten opzicht van het fysieke lichaam . het opnemen en afvoeren van energieen 

Ziekte als dynamisch proces

 

Ziekte is het gevolg van iemands verleden,

erfelijkheid en het in - en uitwendige milieu.

 

Wat men zaait hangt mede van deze factoren af:

waar het zaad vandaan komt, 

waar het groeit, onder welke omstandigheden…

 

De beslissingen die we vandaag nemen, zullen we morgen

duidelijk zien in ons dagelijks leven.Het fysieke gestel

We zijn van ons fysieke lichaam vervreemd. We luisteren niet meer naar de signalen van het lichaam. We lijken gelukkig te zijn, omdat we schijnbaar alles hebben. We willen steeds meer. Door medicijnen of andere middelen worden signalen van het lichaam onderdrukt. Het duidt op een conflict tussen jouw innerlijke en uiterlijke leefwereld. Ik wil benadrukken dat ik niet tegen medicijngebruik ben. Soms heb je ze nodig om je lichaam te ondersteunen. Echter, een gezonde levensstijl van juiste voeding en beweging kan je op weg helpen naar een gezonder fysiek lichaam. Gebruik je vrijheid en kies voor innerlijk welzijn. Eventueel aangevuld met voedingssupplementen.

 

De hormoonhuishouding

De hormoonhuishouding geregeld door de hypofyse en epifyse bestaat uit een chemisch proces dat je fysieke lichaam gezond of ziek kan maken. Er zijn verschillende hormonen die betrokken zijn bij ons emotionele en mentale welzijn. Belangrijke hormonen zijn onder andere cortisol, adrenaline, oestrogeen, progesteron, dopamine, endorfine, serotonine, oxytocine en Er zijn een aantal minder bekende chemische reacties in je hersenen waar nog veel onderzoek naar wordt gedaan. De hormoonhuishouding wordt nog steeds onderschat in de reguliere geneeskunde.

 

Stress

Gevoelens hangen nauw samen met het limbisch systeem. Dit bevindt zich aan de onderkant van de hersenen. In dit systeem bevinden zich drie belangrijke onderdelen, namelijk de amygdala, de hippocampus en de hypothalamus.

  

Een stressreactie op bijvoorbeeld een ‘trigger’ begint in de hersenen – een trigger brengt positieve of negatieve gevoelens in beweging. Wanneer de stressvolle situatie wordt gesignaleerd, wordt er een signaal naar de amygdala gestuurd. Dit is een hersengebied dat betrokken is bij emoties. Het slaat nieuwe emoties op in het geheugen en kan herinneringen aan vroegere beleefde emoties oproepen.

Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld op het moment dat je een bepaalde geur ruikt dat herinneringen oproept aan vroegere tijden. Op zo’n moment wordt er endorfine aangemaakt die stemmingen opwekt die bij de emoties hoort.


Het chemisch proces komt hiermee op gang. De amygdala daarop stuurt een seintje naar de hippocampus, het regelcentrum van de hersenen. Deze legt ervaringen vast en roept oude ervaringen op als je iets doet, ziet, hoort, ruikt of over een bepaald onderwerp praat. Je zintuigen worden geprikkeld.

De hypothalamus, die er voor zorgt dat alle organen in het lichaam goed functioneren, communiceert de waargenomen stress naar de rest van het lichaam via het autonome zenuwstelsel.

 

Wanneer je hormoonhuishouding regelmatig op tilt slaat door stress of traumatische ervaringen dan heeft dit op den duur fysieke gevolgen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Dit gebeurt ook als je emoties ervaart als angst, kwaadheid, verdriet, schuldgevoel en/of schaamtegevoel.  In positieve zin gebeurt hetzelfde wanneer je opwinding, blijheid of plezier ervaart. Op zo’n moment gebeurt er van alles in je hersenen, namelijk de chemische reactie van je hormoonhuishouding op je fysieke lichaam.

 

Grote hersenen

De grote hersenen worden door diepe groeven verdeeld in vier grote kwabben


 • Frontaalkwab)
  De frontaalkwab is het grootst, meest geavanceerd en onder andere verantwoordelijk voor het menselijk bewustzijn en gedrag. Het spraakcentrum is een onderdeel van dit gebied dat betrokken is bij de verwerking van taal en dan vooral bij de spraak.
 • Wandbeenkwab,
  Het deel dat betrokken is bij de zintuigen en cognitieve functies zoals ruimtelijk inzicht, lezen en rekenen.
 • Achterhoofdskwab,
  De kleinste kwab die betrokken is bij het zien.
 • Slaapkwab (temporaalkwab)
  Dit deel speelt een rol bij het onthouden en herkennen van mensen en het terughalen van herinneringen.

 

Dit is hoe de reguliere geneeswijze het benadert.
Ik heb een info boekje geschreven waar ik nog dieper op de materie in ga van

esoterische behandelingen.

 

Het etherisch lichaam

We hebben het over hormonen en de invloed daarvan op het fysieke lichaam. Nu betreden we dimensies die je niet kunt zien, maar wel degelijk kunt ervaren. We houden ons ook bezig met de vraag ‘wat ligt ten grondslag aan de werking van de hormoonhuishouding?’. Het etherisch lichaam is de blauwdruk van het fysieke lichaam. Het zou synchroon moeten trillen met de trilling van de ziel.

Als dan niet zo is dan ontstaat er een conflict.
In de esoterische geneeswijze wordt er vanuit gegaan dat alle ervaringen en herinneringen worden opgeslagen in het bewuste en onderbewuste emotionele en mentale lichaam. Door esoterische behandelingen te ondergaan, kun je teruggaan naar die vroegere ervaringen die opgeslagen liggen in je systeem die je nog niet hebt verwerkt. Deze ervaringen worden tijdens een behandeling ontladen en tot rust gebracht. Sommigen ervaringen kunnen opnieuw worden beleefd en worden verwerkt. Dit heeft invloed op de werking van de hypofyse, de hypothalamus, de amygdala en het hele endocriene klierenstelsel. Hierdoor ontstaat er een andere chemische reactie in het fysieke lichaam, waardoor je anders om zult gaan met stresssituaties nu het systeem tot rust is gekomen en je emotionele en mentale systeem gezuiverd is.