hormonen

Hormonen

     

        Homepage

Zie hier onder hoe een chakra werkt ten opzicht van het fysieke lichaam . het opnemen en afvoeren van energieen 


Boodschappers


Hormonen zijn de boodschappenjongens in uw lichaam. Ze stimuleren de werking van

organen en zijn zodoende verantwoordelijk voor de regeling van diverse belangrijke lichaamsprocessen. Maar daar blijft het niet bij. Hormonen spelen ook een niet te onderschatten rol bij uw stemming, gevoelsleven, liefdesleven en slaap. En bepalen zonder dat u er erg in heeft wat u wilt en wat u doet. Zijn wij dan allemaal slaaf van onze hormonen? Ja. Geen impact zo groot als die van hormonen. Zij sturen u!


Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stoffen in het lichaam die diverse  belangrijke lichaamsprocessen regelen. Ze worden door verschillende (endocriene) klieren in het bloed afgescheiden en hebben een stimulerende invloed op de werking van bepaalde organen, de zgn. 'doelwitorganen'. De klieren die hormonen afgeven zijn o.a. de hypofyse, bijnieren, alvleesklier, schildklier, bijschildklier en geslachtsklieren. Elke klier produceert een of meerdere hormonen. Dit gebeurt in zeer geringe hoeveelheden, maar precies genoeg om het gewenste evenwicht in de lichaamsprocessen te handhaven. Van belang hierbij is een goede wisselwerking tussen de klieren, weefsels en organen. De activiteit van het hormonale systeem staat onder controle van het zenuwstelsel.


Alle hormonen hebben een regulatiesysteem. Het lichaam maakt gebruik van terugkoppelingen waardoor een hormoonafgevende klier weet wanneer het hormoon moet afgeven, en hoeveel. De hypothalamus is een belangrijk deel in de hersenen dat hierbij betrokken is. Dit is als het ware een ingebouwd meetsysteem dat met name de hypofyse voortdurend neurale signalen geeft dat leidt tot hormoonafgifte of hormoonremming. Natuurlijk gaat niet alles steeds perfect. Hormoonstoornissen komen zeer veel voor en hebben een enorme impact op lichaam en welzijn. Onderstaand vindt u een opsomming van de bekendste hormonen, hun functie en hun uitwerking.


  • Hormonen en hun onschatbare invloed. Chakra’s en werking van de klieren
  • 1 wortel chakra  cortisol, adrenaline , noradrenaline
  • 2 heiligbeen chakra testosteron , oestrogeen Progesteron
  • 3 zonnevlecht chakra insuline, glucagon
  • 4 hart chakra , thymosine
  • 5 keel chakra, thyroxine 
  • 6 voorhooft chakra,  endorfine, prolactine,  groei hormoon
  • 7 kruin chakra, serotonine en melatonine


 Chakra 6  De hypofyse  

De hypofyse is een belangrijke klier, een soort centraal orgaan dat een groot aantal andere hormoon-producerende klieren controleert, zoals de schildklier en de bijnieren (waarvan de hormonen onmiskenbaar zijn voor het leven) en de eierstokken en zaadballen (voor sex en voortplanting). De hypofyse, meestal ongeveer zo groot als een erwt, ligt in een holte in de schedelbasis, vlak achter de neusbrug. De hypofyse wordt op haar beurt gecontroleerd door een deel van de hersenen dat hypothalamus heet. Als de hypofyse normaal werkt, maakt zij een aantal hormonen aan:


chakra 1 Adrenocorticotroop hormoon, ook wel ACTH of corticotrofine genoemd.

Dit hormoon stimuleert de bijnieren (welke juist boven de nieren gelegen zijn) om een hormoon genaamd cortisol aan te maken. De bijnierschorshormonen zijn onmisbaar voor het leven en helpen ons lichamelijke stress te overwinnen.


Chakra  6 en Chakra 1   Het anti-diuretisch hormoon (ADH).

Dit hormoon wordt afgescheiden uit het achterste deel van de hypofyse; het wordt van de hypofyse naar de nieren gevoerd waar het regelt hoeveel urine geproduceerd moet worden.


Chakra 6 en Chakra 2  Gonadotrofinen.

Deze hormonen regelen sex en voortplanting. De twee door de hypofyse aangemaakte geslachtshormonen zijn het luteiniserend hormoon (LH) en het follikel-stimulerend hormoon (FSH). Bij vrouwen worden deze hormonen van de hypofyse via de bloedbaan naar de eierstokken gevoerd waar zij de eisprong (of ovulatie) reguleren. Zij zijn daarom onmisbaar voor een normale cyclus en voor de vruchtbaarheid. Bij de man zendt de hypofyse deze hormonen naar de zaadballen, waar LH de productie van het mannelijk hormoon testosteron stimuleert, terwijl FSH belangrijk is voor de productie van zaadcellen.


Chakra 5 Thyrotropine (TSH).

Dit hormoon stimuleert de schildklier, die in de hals vlak voor de luchtpijp ligt, tot het afscheiden van zijn eigen hormonen, thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). De schildklier reguleert talrijke lichaamsfuncties, zoals de hartslag en de spijsvertering.TE LAGE PRODUCTIE VAN HYPOFYSE-HORMONEN

Wanneer de hypofyse van een of meer hormonen te weinig aanmaakt, noemt men dit hypopituitarisme. Meestal wordt dit behandeld door aanvulling van de hormonen die in normale omstandigheden worden geproduceerd door de klieren die onder controle van de hypofyse staan.


Adrenocorticotroop hormoon.

Een tekort aan ACTH kenmerkt zich door vermoeidheid, verlaagde bloeddruk, duizeligheid, malaise en verlies van energie.Chakra 2 Gonadotrofinen.

Bij de vrouw veroorzaakt het gebrek aan gonadotrofinen problemen met de menstruatie, de vruchtbaarheid en de geslachtsdrift. Bij mannen kunnen problemen ontstaan met vruchtbaarheid, potentie en geslachtsdrift.Chakra 5 Thyrotropine (thyroid-stimulating hormone, TSH).

Door een tekort aan dit hormoon wordt uw schildklier minder actief (hypothyreoidie).


Vermoeidheid en zwaarlijvigheid komen vaak voor. Mogelijk voelt iemand zich lusteloos en niet lekker en stelt geen belang meer in sex.


OVERPRODUCTIE VAN HYPOFYSE-HORMONEN


Adrenocorticotroop hormoon.

Bij overproductie van ACTH gaan de bijnieren te veel cortisol aanmaken.

vermoeid en depressief. vruchtbaarheid en geslachtsdrift


Insuline 3 zonnevlecht chakra insuline, glucagon

Insuline houdt u in leven! Insuline wordt in de cellen van de eilandjes van Langerhans, gelegen in de alvleesklier, geproduceerd.


Glucagon 3 zonnevlecht chakra insuline, glucagon

Glucagon zorgt ervoor dat u niet onderuit gaat na lange tijd niet te hebben gegeten. Glucagon wordt net als insuline in de cellen van de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geproduceerd. In tegenstelling tot insuline dat de bloedsuikerspiegel verlaagt, verhoogt glucagon juist het bloedsuikergehalte.


Mannelijke geslachtshormonen . heiligbeen chakra testosteron , oestrogeen Progesteron

Ha! Een echte man. Mannelijke geslachtshormonen, de androgenen - waarvan testosteron de krachtigste is - zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken. De effecten van testosteron zijn stimulatie van de groei van de mannelijke geslachtsorganen, groei van baard- en borsthaar, verlaging van de stem, groei van spiermassa en kracht, fysieke energie, libido, lengtegroei en botdichtheid. Testosteron wordt geproduceerd in de bijnieren en de testes. Gedrag van mannen wordt in belangrijke mate bepaald door hun testosteron-niveau. Zo wordt testosteron door diverse studies in verband gebracht met agressie, antisociaal gedrag, betrokkenheid in gevechten, dominantie en sterke geslachtsdrift. Ook vrouwen produceren het in kleine hoeveelheden.


Van buitenaf worden mannelijke hormonen bij diverse aandoeningen ingezet, vooral stoornissen van de hypofyse. Ze zijn onder te verdelen in anabole steroïden en anti-oestrogenen. Anabole steroïden zijn de veroorzaker van het bekende 'body building' effect en worden om die reden door zowel mannen als vrouwen gebruikt. Nadeel bij het gebruik door vrouwen is de 'vermannelijking'. Er ontstaan onvrouwelijke kenmerken zoals een zwaardere stem, het slinken van de borsten, het stoppen van de menstruatie, versterkte lichaamsbeharing en kaalheid. Gedrag van mannen wordt in belangrijke mate bepaald door hun testosteron-niveau. Zo wordt testosteron door diverse studies in verband gebracht met agressie, antisociaal gedrag, betrokkenheid in gevechten, dominantie en sterke geslachtsdrift.


Vrouwelijke geslachtshormonen  2 heiligbeen chakra testosteron , oestrogeen Progesteron

Een regelmatige menstruatie zonder al teveel problemen? Mooi zo, uw oestrogeen en progesteron is in balans. Er zijn twee groepen hormonen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, de regeling van de menstruatiecyclus en zwangerschap. Het zijn oestrogenen en progesteron. Ook mannen produceren kleine hoeveelheden vrouwelijk hormoon. Vrouwelijke geslachtshormonen worden in synthetische vorm ingezet bij tal van aandoeningen waaronder menstruatiestoornissen, endometriose, overgangsproblemen, slijmvlies- en huidaandoeningen en als oraal anticonceptiemiddel. Bijwerkingen van inname van vrouwelijke geslachtshormonen zijn - afhankelijk van het soort hormoon - misselijkheid, gewichtstoename, hoofdpijn, depressie, bloedverlies of juist stoppen van bloedverlies, vergroting van de borsten, verlies van libido en abnormale bloedstolling dat kan leiden tot beroerte, hartaanval of trombose.


Oestrogeen

Een vrouw die goed in haar vel zit heeft voldoende oestrogeen. Oestrogeen kun je ook wel het vrouwelijk verjongingshormoon noemen. Oestrogenen worden door de eierstokken afgegeven en zijn o.a. van belang voor soepele weefsels en productie van cervix(baarmoederhals)-slijm dat een ideale omstandigheid vormt voor zaadcellen. Ze spelen een belangrijke rol bij de lichamelijke ontwikkelingen in de puberteit, zoals de groei van de baarmoeder en vagina en het groter worden van de borsten. De belangrijkste natuurlijke oestrogenen zijn estradiol (in vruchtbare vrouwen), estriol (in zwangere vrouwen) en estron (in vrouwen na de menopauze). Estriol wordt in de placenta aangemaakt. Een vrouw met een oestrogeen overwicht heeft vaak overgewicht en een grotere kans op borstkanker. Bij mannen is het niet duidelijk welke functie oestrogeen heeft, maar een toename van oestrogeen in de puberteit kan ook bij hen borstgroei veroorzaken: Gynaecomastia.


Progesteron

Prikkelbaar? Hoofdpijn? Geen zin in seks? Onder de pukkels? Grote kans dat progesteron in het bloed rondwaart. Progesteron wordt na de eisprong door het hele lichaam geproduceerd. Het bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van een bevruchte eicel, voorkomt dat nieuwe zaadcellen de baarmoeder binnen kunnen komen, remt de eisprong en zorgt ervoor dat het embryo niet wordt afgestoten. Ook stimuleert het samen met andere hormonen de vergroting van de melkklieren. Het embryo stoot choriongonadotrofine af, dat ervoor zorgt dat het hele lichaam progesteron blijft aanmaken, totdat het baarmoederslijmvlies deze functie overneemt. Kortom: Progesteron biedt de bevruchte eicel de beste mogelijkheden om zich tot een baby te ontwikkelen. Heeft een vrouw een relatief progesteron overwicht, dan is er grote kans op PMS (premenstrueel syndroom), migraine, acne, depressies, libidoverlies en pijnlijke borsten.


FSH 6 voorhooft chakra,  endorfine, prolactine,  groei hormoon


Zonder FSH staat uw voortplantingsstelsel stil! FSH is het follikelstimulerend hormoon. Dit hormoon wordt samen met LH afgegeven door de hypofyse. Bij vrouwen stimuleert FSH de groei en rijping van follikels in de eierstokken en zet deze aan tot het produceren van oestrogeen. Gezonde vrouwen krijgen hierdoor elke maand een eisprong. Gebeurt dit niet, dan kan FSH van buitenaf worden toegediend. Ook mannen hebben FSH; hier regelt het de vorming van zaadcellen. Via een terugkoppelingsmechanisme wordt de afgifte van FSH juist gestimuleerd of geremd, afhankelijk van de hoeveelheid geslachtshormonen die (al) in het bloed is. Als bij vrouwen de overgang nadert stijgt het FSH naar grote hoogte om de eierstokken nog aan te zetten tot afgifte van oestrogeen, maar de feedback valt op een gegeven moment weg. Een blijvend laag oestrogeenpeil is het gevolg.


LH 6 voorhooft chakra,  endorfine, prolactine,  groei hormoon

Zwanger worden? Niet zonder LH! LH is de afkorting van luteïniserend hormoon, lutropine, een geslachtshormoon dat vanuit de hypofyse in de hersenen de eirijping en ovulatie bij vrouwen stimuleert. Het stimuleert tevens de ontwikkeling van het 'gele lichaam' dat verantwoordelijk is voor de afgifte van progesteron. Ovulatietesten sporen het luteïniserend hormoon (LH) in de urine op, en geven zodoende de vruchtbare fase aan. Bij mannen is er ook een afgifte van LH dat leidt tot vorming van het hormoon testosteron. De LH afgifte wordt geregeld door de hoeveelheid geslachtshormonen in het bloed, volgens het feedback mechanisme (terugkoppeling, als bij LH). Een van de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen is dat de hypofyse geen of onvoldoende LH aanmaakt, met als gevolg dat er geen eisprong optreedt.1 wortel chakra<  cortisol, adrenaline , noradrenaline

Zit u onder de stress? Vast en zeker dat het cortisol verhoogd is. Cortisol is een corticosteroïde, een steroïdhormoon dat geproduceerd wordt in de bijnierschors uit cholesterol. Cortisol is onder andere van betekenis bij de vertering van voedsel (koolhydraathuishouding, vetstofwisseling, eiwitomzetting), het slaap- en waakritme en het afweersysteem. Bij elk type stress komt cortisol vrij, en daarom heet cortisol ook wel het stresshormoon. Het compenseert de toegenomen alertheid en de vecht- en vluchtreactie, veroorzaakt door adrenaline en noradrenaline, door eiwitten in spieren af te breken waardoor glucose vrijkomt. De energie die hiermee vrijkomt brengt het lichaam weer in rust. Langdurige afgifte van cortisol wegens aanhoudende spanning heeft diverse negatieve effecten op het lichaam, ook bij depressies is cortisol licht verhoogd. De ziekte van Cushing veroorzaakt een teveel aan cortisol, het omgekeerde, de ziekte van Addison veroorzaakt een tekort aan cortisol.


 6 de chakra  Serotonine

Voelt u zich bedroefd, lamlendig, agressief, ontevreden, chagrijnig of denkt u veel aan de dood? Grote kans dat uw serotonine verlaagd is. Serotonine wordt afgegeven door neuronen in het brein en is daarmee een neurotransmitter. Serotonine beïnvloedt in positieve zin de stemming, de slaap, emoties, zelfvertrouwen, seksuele activiteiten en eetlust. Het hormoon heeft een opwekkende werking en regelt de afgifte van dopamine. Bij een depressie - dat berust op een gebrek aan serotonine - kan een zgn. selectieve serotonineheropname remmer worden voorgeschreven. Dit zorgt ervoor dat de activiteit van serotonine wordt verlengd. Bekende voorbeelden zijn Prozac, Seroxat en Efexor. 'Spelen' met het serotoninepeil komt in het uitgaansleven vaak voor maar is gevaarlijk: Het middel MDMA - in de wandelgangen het beruchte ecstasy (XTC) - zorgt er onder andere voor dat de neurotransmitter serotonine in de hersenen tijdelijk sterk verhoogd wordt afgegeven. Bij daling ontstaan sterke depressieve gevoelens.


Melatonine 6 voorhooft chakra,  endorfine, prolactine,  groei hormoon

7 kruin chakra, serotonine en melatonine

Is de dag om en voelt u een geeuw opkomen? Melatonine zorgt ervoor dat u uw bedtijd niet vergeet! Melatonine is het slaaphormoon. Uit serotonine wordt melatonine geproduceerd; dit gebeurt vanuit de pijnappelklier. Het beïnvloedt in de eerste plaats het slaap-waak ritme, en staat in directe samenhang met de blootstelling aan licht, zowel zonlicht als kunstlicht. Receptoren in het netvlies van de ogen vangen de hoeveelheid licht op. Aan de hand daarvan wordt bepaald of het tijd is om te gaan slapen of niet. Wordt het dus donkerder, dan komt de melatonine productie op gang. Je wordt moe en wil liggen. Bij slapeloosheid of gebrek aan slaapkwaliteit wordt nog wel eens melatonine in pilvorm voorgeschreven. De voordelen van melatonine zijn zelfs nog talrijker: Het verbetert het immuunsysteem, vertraagt het verouderingsproces en beschermt tegen kanker. Zou er geen melatonine zijn dan wordt er niet of nauwelijks geslapen en wordt iedereen vroeg of laat ziek.


6 voorhooft chakra,  endorfine, prolactine,  groei hormoon

Smoorverliefd? U wordt gestuurd door uw eigen endorfine! Endorfine doet dienst als neurotransmitter. Het woord endorfine is afkomstig van 'endo' wat 'binnen' betekent, en 'morfine', dat verwijst naar een op morfine lijkend effect. Endorfine werkt pijnstillend en veroorzaakt eveneens een euforisch gevoel, een roes, en ultiem geluk. Na lichamelijke inspanning of seks komt het vrij, en ook verliefdheid ontstaat door een overproductie van endorfine. Het nuttigen van chocolade, suiker of vetten geeft een dergelijk effect, maar wel zeer tijdelijk. Endorfine heeft een verslavende werking. Qua pijnstilling laat het zijn werking zien tijdens een bevalling, hoe langduriger de pijn, hoe meer het lichaam helpt de weeën op te vangen: De moeder in spe komt in een roes en weet nauwelijks nog wat er om haar heen gebeurt. Onder endorfine wordt de pijndrempel veel hoger, en kan iemand veel meer hebben. Endorfine komt ook vrij na fysieke inspanningen zoals sport, de zgn. 'runners high' bij duursporters.


Adrenaline – 1 wortel chakra<  cortisol, adrenaline , noradrenaline

Doodsbenauwd, kolkend van woede of complete paniek? Geen wonder, uw lichaam wordt overspoeld door adrenaline! Adrenaline heet ook wel epinefrine en is zowel een hormoon als een neurotransmitter. Het wordt aangemaakt in de bijnier en in zenuwcellen. Afgifte gebeurt bij angst, woede, stress, pijn, fysiek werk, kou en hitte. Het verhoogt de alertheid, de hartslag en de bloeddruk en geeft energie die gebruikt kan worden bij de vecht- of vluchtreactie. Dit is nuttig voor de overleving bij gevaar. De ademhaling versnelt en er ontstaat transpiratie. Gevoel van tijd wordt anders, gebeurtenissen lijken langzamer te verlopen. Maar soms is de afgifte van adrenaline ongewenst: Hyperventilatie en paniekaanvallen ontstaan onder andere door het vrijkomen van een stoot adrenaline, zonder dat er sprake is van gevaar.


Dopamine

Zin om iets te ondernemen? Dopamine zorgt ervoor dat u van aanpakken weet. Dopamine zou je het gelukshormoon kunnen noemen. Het is een verbinding die fungeert als neurotransmitter - soms als hormoon - op verschillende plaatsen in het lichaam. In het brein zijn bepaalde zenuwbanen gevoelig voor dopamine. Het speelt een belangrijke rol bij de ervaring van welzijn, blijdschap, geluk en genot. Ook is het een grote motivator. Dopamine is betrokken bij de bewegingscontrole, speelt een rol bij het denken en doelgericht handelen, en regelt emoties. Het is dus een zeer belangrijke boodschapper in het lichaam. Drugs als cocaïne en medicijnen als Ritalin vertragen de recycling van dopamine, waardoor een overstimulatie van de dopamineroutes in de hersenen ontstaat. Dit werkt verslavend. Een tekort aan dopamine wordt bij de ziekte van Parkinson gezien en ook bij ADHD; bij schizofrenie is de dopamine-spiegel eveneens verstoord.


Thyroïdstimulerend hormoon of TSH  5 de chakra

TSH wordt geproduceerd in de hypofyse en stimuleert de schildklier tot productie van schildklierhormonen T3 en T4. Deze zijn belangrijk voor normale groei en ontwikkeling, ook wordt de stofwisseling erdoor beïnvloed. De schildklierhormonen regelen namelijk het gebruik van energie in het lichaam. Als alles normaal is, maakt de schildklier genoeg schildklierhormonen. Er is genoeg energie en het lichaam regelt warmte en koude zoals het moet; ook het gewicht blijft stabiel. Het terug koppeling-systeem werkt via TRH (thyroïd vrijmakend hormoon) vanuit de hypothalamus. Dit TRH zet de hypofyse aan tot het produceren van TSH. Verhoogde schildklierwerking of verlaagde schildklierwerking valt af te lezen aan het TSH. Deze overproductie of juist een gebrek verstoren het metabolisme in het lichaam, met een hele reeks symptomen als gevolg. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben een schildklierafwijking. De schildklier of thyroïd is een endocriene klier gelegen aan de voorzijde van de hals.AFGEMAT, GERADBRAAKT EN UITGETELD? DE UITGEPUTTE BIJNIER

• Slaap verbeteren, Stress verminderen

Ben je moe, zelfs wanneer je voldoende nachtrust hebt gehad? Voel je je zwak en incapabel om de dingen aan te kunnen die van je gevraagd worden? Voel je je alsof je volledig bent opgebrand? De kans is groot dat jij ook tot de mensen met deze gezondheidsklachten behoort; wetenschappers schatten dat zo’n zestig tot tachtig procent van de westerse bevolking hier last van heeft. De grote boosdoener? Hypoadrenia, ook wel uitgeputte bijnieren genoemd.


Symptomen van uitgeputte bijnieren [ 1 ste chakra]

Omdat de bijnieren zo’n belangrijke rol spelen in het endocrien systeem, uiten de symptomen zich in een breed scala van gezondheidsklachten. Deze lange lijst van ongemakken maakt eens te meer duidelijk dat een balans in hormonen van cruciaal belang is:

•Trek in zout: De bijnieren produceren het hormoon aldosteron, wat een mineralocortioïde (steroïdhormoon dat invloed heeft op de water-zoutbalans in het lichaam) is. Aldosteron reguleert vocht en elektrolyten (natrium, chloor, kalium en magnesium) in het bloed, binnen en tussen de lichaamscellen. Wanneer men kampt met uitgeputte bijnieren, verlaagt de aldosteronproductie, wat zoutverspilling veroorzaakt. Wanneer het zout wordt uitgescheiden door de nieren, volgt water wat resulteert in een disbalans van elektrolyten en uitdroging;

•Hypoglykemie: Wanneer de uitputting van de bijnieren vordert, zullen bloedglucoseniveau’s steeds meer dalen. Het lichaam reageert op hypoglykemie door trek te krijgen in alles wat de bloedsuikerspiegel doet stijgen, zoals frisdrank, snoep, koffie of zelfs sigaretten. Soms leiden uitgeputte bijnieren tot alcohol-, marihuana- of hard drugsmisbruik vanwege de drang van het lichaam om de bijwerkingen van hypoglykemie te onderdrukken;


Duizeligheid: 6 en 7 de chakra

Wanneer iemand gaat staan vanuit zittende of liggende positie, stijgt de systolische bloeddruk (de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt) tien punten doordat de bloedvaten in het onderlichaam samentrekken om bloed naar het hart, de longen en het brein toe te leiden. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door het hormoon epinefrine. Bij mensen met uitgeputte bijnieren zijn de bloedvaten niet in staat om te reageren op het vrijkomen van epinefrine vanwege een laag cortisolgehalte, waardoor dit proces niet plaats kan vinden en de bloeddruk daalt. Dit proces werkt duizeligheid in de hand;


Slaapstoornissen: 6 de en 7 de chakra


De cortisolproductie is het hoogst rond acht uur ’s ochtends en daalt langzaam tot een dieptepunt, wat om elf uur ’s avonds wordt bereikt. In het beginstadium van uitgeputte bijnieren compenseert het lichaam met een hoog cortisol niveau ’s nachts. In dit geval heeft men moeite met ontstressen na een lange, zware dag werken en heeft het moeilijkheden met slapen. Hierdoor vermindert de remslaap Dit kan leiden tot depressie en een verminderd energieniveau de dag daarna. In latere stadia van produceert het lichaam adrenaline in een poging tot compensatie voor het lage cortisolgehalte. Ook dit leidt tot slapeloosheid;


Ontstekingen: Cortisol en andere glucocorticoïden (in de bijnier geproduceerde hormonen die invloed hebben om de metabolisme van suikers) vallen onder de categorie corticosteroïden en zijn lichaamseigen anti-ontstekingshormonen. Mensen die kunstmatig corticosteroïden innemen omdat het lichaam hier niet genoeg van aanmaakt, zijn meestal dezelfde mensen die last hebben van uitgeputte bijnieren;


CHAKRA 3

Instabiele bloedsuikerspiegel:  De bijnieren en de bloedsuikerspiegel gaan hand in hand met elkaar. Ons lichaam moet de bloedsuikerniveaus op niveau houden. Wanneer de last hebben van stress, zorgt adrenaline ervoor dat in de lever en spieren opgeslagen glucose wordt vrijgegeven, wat de bloedsuikerspiegel doet stijgen om de cellen energie te voeden. Wanneer de glucose niet wordt opgenomen in de cellen, geeft de pancreas insuline vrij om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Dit kan er echter voor zorgen dat de daling te extreem is, wat weer zorgt voor stress in het lichaam. Hierdoor wordt weer adrenaline vrijgegeven wat de bloedsuikerspiegel weer tot normale waarden doet stijgen. Dit proces draagt bij aan de uitputting van de bijnieren;

Overmatige dorst en plassen: Iemand met een lage aldosteronspiegel kan dagelijks wel vijftien tot twintig keer naar het toilet moeten en vele liters water wegwerken;

Zwelling: Terwijl het lichaam probeert om de balans tussen vocht en elektrolyten in balans te houden, kunnen weefsels in het lichaam vocht vasthouden, wat zwelling veroorzaakt; Doktoren kunnen dit symptoom waarnemen zonder de onderliggende oorzaak vast te stellen en schrijven vervolgens een urineafdrijvend medicijn voor, wat verdere uitdroging stimuleert en je alleen maar verder van huis bent;

Aambeien: 1 ste chakra Aambeien zijn in principe spataderen in de endeldarm en wordt veroorzaakt door bloedophoping in de buik en bekken;

Spataderen: Wordt veroorzaakt door bloedophopingen in het onderlichaam, wat weer veroorzaakt wordt door een disbalans in epinefrine;


Slechte spijsvertering: derde chakra Door een vertraagde bloedcirculatie in de buik wordt de spijsvertering en de opname van belangrijke nutriënten beperkt;

Hartgeluiden: hart chakra Normaal maakt het hart een ritmisch geluid met twee tonen, de tweede normaliter zachter dan de eerste. Bij mensen met hypoadrenia klinkt het tweede geluid even hard of zelfs harder. Wanneer het lichaam gestresst is, produceert het epinefrine, wat de bloedvaten in bijna het hele lichaam vernauwt, inclusief de longen. Dit vermindert enerzijds de slijmvorming in de luchtwegen, en daarnaast ontspant het de luchtwegvertakkingen (bronchi) waardoor meer lucht de longen bereikt. Bij mensen met uitgeputte bijnieren reageert het lichaam niet op epinefrine vanwege het lage cortisolgehalte, waardoor het tegenovergestelde plaatsvindt: er komt minder lucht in de longen (bronchoconstrictie), wat symptomen van astma veroorzaakt. Deze bronchoconstrictie, samen met het verwijden van de bloedvaten door het niet kunnen reageren op epinefrine (vasodilatie) en het zwellen van de slijmmembranen creëren een tegendruk op de longcirculatie, wat de luchtklep doet dichtslaan. Dit veroorzaakt het tweede, harde geluid bij de hartslag;


Astma, bronchitis en chronisch hoesten: Iedereen met longproblemen, in het bijzonder astma en bronchitis, zouden moeten onderzocht worden op het functioneren van de bijnieren. De longen kunnen niet adequaat reageren op stress, allergenen etcetera vanwege een verminderde cortisonspiegel. Astma wordt vaak gezien als een emotionele ziekte omdat stress het triggert en aanvallen bezorgt;

Infecties: Zware en terugkerende infecties (met name in het ademhalingssysteem) wijzen vaak op problemen met de bijnieren. Hoe zwaarder ze zijn, hoe vaker het voorkomt of hoe langer het blijft, des te groter is de kans dat uitgeputte bijnieren bijdragen aan de infectie.

Gedrags- en geheugenproblemen: Cortisol reguleert de elektrische activiteit van neuronen in de hersenen en beïnvloedt daarmee het gedrag, de stemming en het geheugen. Bij zowel een hoog als een laag cortisolniveau vinden er veranderingen in het gedrag plaats.

Allergieën: 1 ste chakra De meeste allergieën gaan gepaard met een ontstekingsproces. Wanneer de bijnierfunctie verlaagt, verergert dit allergieën. Wanneer de bijnieren normaal zouden functioneren, zou het lichaam niet eens reageren op de allergenen;

Hyperpigmentatie: Dit ontstaat doordat door het slecht functioneren van de bijnieren, de ACTH-productie toeneemt.Hormonen

Bevorder je hormoonbalans met je gevoelens

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gevoelens van dankbaarheid, waardering en liefde onze gezondheid bevorderen. Als je ook maar 20 seconden denkt aan iets waar je dankbaar voor bent, en je gaat ook echt in dit gevoel zitten, je laat dit gevoel toe waardoor je het ook echt voelt, dan gebeurt er van alles in je lichaam. Het belangrijkste is dat het anti-stresshormoon cortisol afneemt waardoor je hele lichaam in een relax-stand komt. Deze relax-stand houdt in dat niet alleen je hormonen meer met elkaar in balans komen maar ook dat je immuunsysteem beter werkt, dat je bloeddruk naar beneden gaat, dat je hartslag een rustiger ritme krijgt, waardoor weer andere organen positief worden beïnvloed, dat pijn kan afnemen en je ademhaling dieper zal zijn, waardoor iedere cel in je lichaam meer zuurstof krijgt.


Te veel suiker veroorzaakt een verhoogde adrenaline spiegel

Cortisol ch 1

Op korte termijn is een verhoging van cortisol gunstig, deze stoffen zorgen er namelijk voor dat het lichaam op een adequate manier met een stressvolle stimulus omgaat. Maar één van de ingrijpende gevolgen van een langdurige (chronische) overproductie van cortisol is dat het de activiteit van het immuunsysteem onderdrukt. Hierdoor bent u steeds vatbaarder voor allerlei lichamelijke 'kwaaltjes'.

Cortisol cha1

 


Cortisol is een hormoon in het menselijke lichaam dat wordt gemaakt in de bijnierschors door middel van cholesterol. Cortisol is van belang bij de vertering van je voedsel, voor het afweersysteem en voor het slaap- en waakritme. Cortisol wordt ook wel stress hormoon genoemd omdat het vrij kan komen bij stress. Als men stress ervaart dan zorgt het lichaam dat aminozuren vrijkomen en dat daar glucose van wordt gemaakt. De glucose geeft extra energie en cortisol zorgt als tegenhanger dat het verlies van energie wordt gecompenseerd. Dit geeft allerlei schommelingen in de cortisol spiegel en voor een goed functioneren moet deze voldoende in balans zijn.


Te weinig cortisol

De directe bijwerking van te weinig cortisol is een verlaging van de bloeddruk. Het bloed verliest belangrijke zouten, omdat deze worden uitgeplast. Daardoor krijgen de cellen niet genoeg natrium binnen en dat kan leiden tot een lage bloeddruk. Over het algemeen wordt door medici schouderophalend gedacht over een lage bloeddruk. Een hoge bloeddruk maakt zorgen, maar een lage bloeddruk niet. Toch kan een lage bloeddruk vervelend zijn door de symptomen die ze meebrengt.


Symptomen te weinig cortisol 1 ste chakra

De symptomen zijn divers en ook aan andere ziektes te linken, zoals duizeligheid bij het opstaan, vermoeidheid, lage hartfrequentie en een algeheel gevoel van lusteloosheid. Door middel van een Levend Bloed Analyse kan de waarde van cortisol worden vastgesteld.


Lage.bloeddruk

Een lage bloeddruk is dus allesbehalve prettig en zal voorkomen moeten worden. Je merkt vooral een te lage cortisol spiegel als je een sprintje trekt, daarna kan een gezond lichaam prima herstellen, maar bij een lage bloeddruk krijg je vlekken voor je ogen en kun je duizelig worden. Deze verschillende symptomen kunnen aanhouden en chronisch worden als er niet ingegrepen wordt.


Op komend maagzuur 1 ste chakra en 3 de chakra

Een andere, zeer vervelende, klacht is opkomend maagzuur. Door een te lage cortisol spiegel kan het lichaam het binnen gekomen voedsel slecht verteren en speelt maagzuur op. Het lichaam kan dan uit het voedsel door middel van het zuur niet de benodigde voedingsstoffen halen en daarmee verliest het lichaam een belangrijk bron aan voeding. Meestal wordt brandend maagzuur opgelost met een tabletje tegen brandend maagzuur, maar dat kan je hele lichaam op de kop zetten.


Slecht slapen 1 ste 4 de en de bovenste chakra zijn uit balans

Naast het afweersysteem en het verteringsysteem is cortisol van belang voor het slaap- en waakritme. De cortisol geeft het lichaam aan om in de ochtend op te staan en op gang te komen. Bij mensen met te weinig cortisol is dat minder aanwezig en dat zorgt voor een vermoeid begin van de dag. Ook het inslapen in de avond/nacht geeft dan weer moeilijkheden.


Oestrogeen dominantie + progesteron tekort  [de onderste chakra zijn niet in balans]

Oestrogeen en progesteron testen kan erg raadzaam zijn wanneer deze hormonen uit balans zijn. Wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron uit balans zijn is de kans groot dat je hier last van gaat krijgen. Deze twee hormonen hebben een ideale ratio waarin ze ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit. Wanneer er een disbalans is tussen oestrogenen en progesteron is het niet vreemd wanneer je gezondheidsklachten ontwikkeld. Dit kan variëren van PMS klachten en de overgang tot en met nare verschijnselen zoals zware botontkalking (osteoporose) of onvruchtbaarheid.

Wat je vaak ziet is dat er sprake is van oestrogeendominantie aan de ene kant en een progesteron tekort aan de andere kant. Hieronder ga ik kort in op de symptomen en klachten bij laag progesteron en oestrogeendominantie en wat je er mee kan doen.

Klachten en symptomen oestrogeen dominantie:

(en dus laag progesteron)Testosteron: Geeft je energie en stressbestendigheid en stimuleert vetafbraak en spieropbouw.


Progesteron. ; kilte afwijzing afstand van het leven sta je veraf van warmte bloed. Het hart dan roep je onbewust meer progesteron op, wees trots rustig en zonder angst


Oestrogeen: Het gebrek eraan is de dikmaker bij vrouwen in de overgang! Door de onbalans die ontstaat tussen Progesteron en Oestrogeen houd je meer vet vast. Oestrogeen zorgt tevens voor sterke botten en voorkomt rimpelvorming.

Te weinig productie van terug trekken. niet willen zijn of doen. Bang, laf, angstig weg vluchten van het aardse leven [ dementie ] meer geest dan lichaam.

Te veelproductie je bent te flexibel blindelings overgeven aan seks oppervlakkige genotbeleving je laat je doen als een automaat , kritiek agressief afwezig zijn in je zelf


Teveel overproductie: kan de veroorzaker zijn van witte vloed, kan ook te maken hebben met reuma

Cortisol: Bestuurt je immuunsysteem, stressbestendigheid en houdt het je suikergehalte in je lichaam op peil. Dit hormoon heb je absoluut nodig om te leven.

Melatonine: Zorgt ervoor dat je slaap krijgt en verhoogt je weerbaarheid tegen ziektes.

Schildklierhormoon: Belangrijk hormoon voor het bepalen van je gewicht. Een snelle of langzaam werkende schildklier maakt je te mager of te dik.Wat is jouw grootste wespennest?

Ben jij op weg naar bijnieruitputting?

Bijnieruitputting heb je doorgaans niet van de ene dag op de andere. Er gaat een fase aan vooraf waarin je bijnieren teveel cortisol produceren door de overdaad aan stress. Deze periode kan vele jaren duren, wel tot 20 jaar! Deze overproductie aan cortisol heeft allerlei ongewenste bijwerkingen. Denk hierbij aan toename in gewicht, botontkalking, spiermassa verlies, een dunnere huid, een zwembandje rond je middel, een hogere bloedsuikerspiegel en tot slot een verzwakking van je algehele immuunsysteem met alle mogelijke klachten en kwaaltjes van dien zoals gewrichtsklachten.


Bijnieruitputting en de link met een trage schildklier

Typische symptomen van bijnieruitputting zijn: moe bij het opstaan ook na een goede nachtrust, blijvende trek in zoete of zoute dingen, verminderd vermogen om stress op te vangen en over het algemeen een laag energieniveau. Veel mensen met een bijnieruitputting hebben vaak, naast een chronische vermoeidheid ook een voedselallergie of andere overgevoeligheden zoals luchtweginfecties, bloedsuikerdips, immuunziektes en reumatische artritis. Ook fibromyalgie, slaapproblemen en laag libido komt vaak voor. Op mentaal niveau zien we een toename van angst, depressieve buien, periodes van verwarring en minder helder kunnen denken en verminderde tolerantie. Dit ontstaat doordat onze hersenen te weinig glucose krijgen door een tekort aan cortisol.Chronisch teveel cortisol is slecht nieuws voor je gezondheid

Chronisch verhoogde cortisolwaarden zijn uitzonderlijk slecht voor je gezondheid. Dit probleem wordt in verband gebracht met een verstoorde hormoonbalans, verhoogde bloedsuikerwaarden, hart- en vaatziekten, een verhoogde cholesterolwaarde, en ook bijnieruitputting. Een bijkomend vervelend probleem is de opslag van vet rondom je middel.

Cortisol wordt echter niet alleen bij gevaar en stress gemaakt, je bijnieren maken de hele dag door cortisol in een dag- en nachtritme. De hoogste waarde van cortisol wordt ’s ochtends vroeg bereikt, net op het moment dat je je bed uit moet. Van oudsher maakt het je lichaam en je geest wakker en alert. Op het moment van ontwaken moet je op zoek naar voedsel. In de oersituatie moesten we ons daarvoor in een ‘gevaarlijke’ omgeving begeven; op zoek naar voedsel kun je roofdieren tegenkomen of een slang of giftige spin. Dan was het belangrijk om meteen alert te kunnen reageren, anders werd je zelf tot voedsel.


Breng je cortisol terug in het goede dag-nacht ritme

In de loop van de dag moet je cortisol waarde steeds lager worden, totdat de laagste waarde rond 10 uur ’s avonds bereikt wordt. Je lichaam en geest worden klaargemaakt voor rust en tot slot voor een verkwikkende slaap. Een gestoorde cortisoldag curve kan gepaard gaan met moeite om in slaap te vallen en/of met moeite om te kunnen doorslapen.

Er zijn vele manieren om je cortisolwaarden terug te brengen in het goede dag-nacht ritme. Hieronder de acht belangrijkste adviezen waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.INVLOED VAN HORMONEN OP JE GEMOEDS TOESTAND

Droevige gestemd, Melancholiek, Sentimenteel, Teergevoelig, Treurig gestemd.

Depressie en het ontstaan van depressie hangt samen met de ontregeling van bepaalde hormonen in het lichaam, namelijk serotonine, dopamine, noradrenaline, endorfine en cortisol. De link tussen depressie en geest is dus zeer sterk. Een ontregeling van deze hormonen kan bijdragen tot het ontstaan van depressie.

Vroeger dacht men dat geest en lichaam van elkaar gescheiden konden worden. Onze geest was een deel van het goddelijke en ons lichaam hadden we gekregen om op aarde overleven. Men is reeds lange tijd van deze visie afgestapt. Als je het hoofdartikel van depressie of enkele subartikels over depressie leest, wordt het duidelijk dat lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Depressie kan na een tijdje een invloed hebben op lichamelijke functies, net zoals op spierpijn, maar het omgekeerde kan ook waar zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan een chronische ziekte en de omgang met deze ziekte. Hierdoor kan na een tijdje ook depressie ontstaan.

Om het idee dat lichaam en geest verbonden zijn wordt hieronder de werking van bovenstaande hormonen verder uitgelegd.

De verbinding tussen lichaam een geest is eenvoudig de aura lichaam met daar in besloten de chakra, hier in blijkt dat de klieren worden beïnvloed door de chakra.s

Als voor beeld kun je denken aan meditatie en ontspanningsoefeningen. Of als je leuke dingen gaat doen dan worden je zintuigen positief beïnvloed er komt dan Endorfinen vrij. Zoals sporten, wandelen, gezond eten heeft ook invloed op je gesteldheid om dat je een beloning krijgt op lange termijn.


Het slaap- en feel-good hormoon serotonine [ 6 en 7 de chakra ]

Deficiëntie:  tamas is een slecht geheugen en traag in je denken ontkenning gebrek aan alternatief denken

Excessief: rajas  in je denken is onrustig in je hooft [ gedachten golven ]

Serotonine staat voornamelijk in voor ons slaapritme en geluksgevoel. Daarom wordt serotonine ook wel het ‘feel-good’ hormoon genoemd. Serotonine staat niet alleen in voor een goede stemming, maar zorgt er ook voor dat we dingen onthouden. Een goed geheugen [ sattva ] hebben we dus te danken aan het hormoon serotonine. Daarnaast draagt serotonine bij aan de mate van tevredenheid die we ervaren.

Naast deze psychische symptomen draagt serotonine ook bij aan verschillende lichamelijke functies, zoals een goede bloeddruk en een goed slaapritme. Als er dus een tekort aan serotonine is, kan het zijn dat je slaapproblemen ervaart. Dit kan zowel problemen bij inslapen als doorslapen omvatten. Mensen met depressie hebben vaak last van slaapproblemen. Serotonine kan je tevens terugvinden in bepaalde voedingswaren. Je weet wel enkele voedingswaren, dat als je ze eet, die je blijkbaar beter laten voelen. De meest bekende van deze voedingswaren is waarschijnlijk chocolade.

Sommige situaties kunnen echter een volledige of tijdelijke ontregeling van serotonine uitlokken, waardoor mogelijks een tekort aan serotonine kan ontstaan:

Voortdurende stress gedurende langere periodes

Premenstrueel syndroom

Depressie


Ook de lichamelijke symptomen van depressie kunnen te maken hebben met deze ontregeling van serotonine. Zo kan je bijvoorbeeld eetbuien, hoofdpijn en concentratieproblemen ervaren als serotonine niet langer naar behoren geproduceerd wordt. Serotonine kan dus sterk bijdragen tot het ontstaan van depressie, omdat het veel symptomen van depressie veroorzaakt. Pijn verdwijnt en euforie verschijnt dankzij het hormoon endorfine


Endorfinen zijn de hormonen in ons lichaam die pijnstillend werken. Je lichaam gebruikt ze om weer tot rust te keren, nadat we pijn hebben ervaren. Daarenboven zal endorfine ervoor zorgen dat we minder pijn ervaren, zodat ons lichaam kan herstellen van de pijn.Beloning en stimulatie dankzij de hormonen dopamine en noradrenaline

Vanuit de cognitieve psychologie weten we dat je als mens geneigd bent gedrag te stellen waarvoor je beloond wordt. Hier springt dopamine en noradrenaline in de vergelijking. Deze twee hormonen zullen je namelijk helpen bij het aanleren van nieuw gedrag en dit nieuw gedrag te verstevigen tot gewoontes.

Ondanks dat deze hormonen je verder kunnen helpen, kan het soms ook zijn dat deze hormonen een verkeerd signaal krijgen en geen gezonde gewoontes helpen versterken. Je brein stuurt namelijk aan wat belonend is en wat niet, zodat je lichaam voor belonend gedrag dopamine en noradrenaline kan produceren. Als je echter slechte gewoontes die voor jou belonend lijken stimuleert, zullen ook hier dopamine en noradrenaline tussen beide komen om deze gewoontes te versterken. Bijvoorbeeld roken: roken is niet gezond voor het lichaam, maar toch hebben veel mensen moeite met stoppen. Dit komt doordat ze roken als belonend aanschouwen. Als ze dan willen stoppen, geeft dit hen vaak geen goed gevoel, omdat het lichaam geen beloning meer ervaart.

Dopamine kan je ook terugvinden in drugs en andere middelen. Verslavingen komen vaak tot stand doordat de dopamine in deze middelen je lichaam zal belonen voor het nemen van deze middelen. Ook als er een tekort is aan dopamine kan dit verslavingen stimuleren. Je zal namelijk op zoek gaan naar andere middelen om je dopamineniveau omhoog te brengen. Voorbeelden van stoffen, waar dopamine in terug te vinden is en dus verslavend kunnen werken, zijn de volgende:


Drugs, Alcohol, Sigaretten

Naast het belonend effect van Dopamine en noradrenaline helpen deze hormonen ook je geheugen te verbeteren, beter te presteren en een goed gevoel te ervaren. Je kan hier verschillende symptomen van depressie in terugvinden., Geheugenproblemen, Concentratieproblemen, Somber gevoel

Deze depressie symptomen zijn het gevolg van een onevenwicht aan Dopamine en noradrenaline. Dus onevenwichtigheid in je chakra’s Niet alleen een tekort aan deze hormonen kunnen de symptomen uitlokken, maar ook de overproductie van deze hormonen is schadelijk voor de hersenen. Dopamine en noradrenaline dragen ook bij aan verschillende lichamelijke functies. Mocht er een probleem zijn bij de productie van beide hormonen, kan je eventueel volgende symptomen ervaren:

Hartkloppingen, Gespannenheid, Angst

Te strak denklichaam heeft te maken met huid  problemen dan ben je ook stijf en star in je denken en handelen.